Kondicijski i zdravi do jeseni

Ljeti mnogi ljudi ujutro i navečer koriste trčanje i vježbanje na otvorenom. Tada su temperature ugodne, ali dan je već ili je još uvijek lagan. Drugačije je u jesen, kada temperature stalno padaju. Često su na programu kiša i oluje, ujutro kasno padne svjetlo, ali navečer rano se smrači. No, ne biste se smjeli odvraćati od vježbanja u ovo doba godine.

Zahtjevi za sportove na otvorenom

Čak i u jesen trebali biste pokušati provesti veliki dio svog slobodnog vremena na svježem zraku. Prava odjeća ključna je u ovo doba godine. Za razliku od ljeta, gdje su kratke hlače i majica dovoljne, trebala bi biti malo više tkanine tijekom hladnijih mjeseci u godini. No, ni sportaš se ne bi trebao oblačiti previše toplo, kako se ni on ne bi oznojio. Posebno sportsko donje rublje dobro upija znoj i sprječava hlađenje tijela. Na vrh dolaze dugačke hlače i košulja dugih rukava. Po kiši ili jakom vjetru preko nje trebate nositi i jaknu otpornu na kišu.

Kondicijski i zdravi do jeseni

U osobito hladnim danima ili kada pada kiša, trkač bi trebao nositi šešir ili barem traku za glavu. Čarape trebaju zagrijati stopala, cipele trebaju biti vodootporne i imati dobar profil jer staze i ceste mogu biti skliske u jesen. Budući da su jesenski dani općenito tamniji nego ljeti, trebali biste razmisliti i o svojoj vidljivosti. Reflektori na leđima, prsima i rukama osiguravaju da vas vozači mogu bolje vidjeti. Ako je već stvarno mrak, prednje svjetlo može poboljšati vid i vidljivost.

Ako želite trenirati vani u jesen, trebali biste se pobrinuti i za jačanje imunološkog sustava. Dugoročno, to se može postići redovitim konzumiranjem voća i povrća. Time se tijelo opskrbljuje vitaminima koji su mu potrebni. Međutim, vitaminske dodatke treba uzimati samo u hitnim slučajevima. Njihov je učinak i danas kontroverzan, a previše vitamina može čak naštetiti tijelu. Dovoljno tekućine također je dio zdrave prehrane. To je najbolje uzeti s mineralnom vodom, voćnim čajevima i prskalicama za sokove. Ako ste već prehlađeni ili bolesni, trebali biste izbjegavati fizičke napore, a osobito sportove na otvorenom i pravilno se oporaviti.

Moguće je i vježbanje kod kuće

Naravno, tjelovježba na svježem zraku najbolja je za tijelo. Ponekad vremenski uvjeti to jednostavno ne dopuštaju ili se kasno vratite kući i ne možete si dopustiti da izađete van. Tada vježba kod kuće može biti rješenje. na walzvital.de Na primjer, postoje različiti strojevi za vježbanje koje možete koristiti za održavanje kondicije kod kuće. Druga mogućnost je bazen. Plivanje je općenito jedan od najzdravijih sportova jer je cijelo tijelo trenirano, a zglobovi pošteđeni.