Kiwano – uživajte u ukusnoj voćnosti s juga

Jeste li čuli za Kiwano? Pa, možda nije tako lako zapamtiti ime ovog egzotičnog voća. Ali većina nas ih je već vidjela. Već neko vrijeme voće kiwano dostupno je u mnogim našim supermarketima. Stoga danas pomno promatramo ove egzotične vrste i reći ćemo vam više o tome jesu li zdrave, kakvog su okusa i kako ih pravilno jesti. Također ćete saznati mogu li se Kiwanovi također saditi i ubrati u ovoj zemlji.

Kiwano – bodljikavo voće s juga

voće kiwano s korom

Što je zapravo Kiwano?

Kiwano (Cucumis metuliferus) koji se također naziva rožnati krastavac ili dinja, izvanredno je egzotično voće koje je jednogodišnje, a njegov rast podsjeća na lokalni krastavac. Pripada obitelji tikvica i podrijetlom je iz srednje i južne Afrike. Trenutno se najveće površine koje se obrađuju nalaze na Novom Zelandu, Izraelu, Keniji, Italiji i Portugalu.

Plodovi su dugački oko 10 cm i široki 5 cm. Kad potpuno sazriju, narančaste su boje. Ljuska ostaje tvrda, kao i bodlje dugačke 1 cm.

Plod kivana prije sazrijevanja

zdravo voće kiwano

Koliko je Kiwano zdrav?

Južno voće neki čak nazivaju i superhranom, jer nije samo prilično ukusno, već je i vrlo zdravo. Sadrži puno vitamina C, kao i kalcija, kalija i magnezija. To čini kiwano dobrom podrškom našem imunološkom sustavu te ima jačanje i istodobno dehidrirajući učinak. Plod je također bogat vlaknima. To potiče probavu i normalizira razinu kolesterola. Kiwanos također ima prilično malo kalorija i masti. Nije uzalud to što su posebno popularni kod sportaša i onih koji žele smršavjeti.

Zreli plodovi puni su vitamina C i minerala

kupiti voće kiwano

Kako možete jesti kiwano??

Plodovi su slatkog i osvježavajućeg okusa. Okus podsjeća na mješavinu limuna, banane i krastavca. Neki ondje čak pronađu i tračak marakuje. Pulpa je slična želeu i svijetlozelena. Unutra se nalaze brojne sjemenke koje su također jestive. U osnovi, voće jedete na sličan način kao i kivi. To znači da kiwano izrežete i žlicom izvadite pulpu. Ako vam voće nije dovoljno slatko, po ukusu možete dodati šećer u prahu, med ili javorov sirup.

Ljuska i bodlje bi i dalje trebale biti tvrde kad ih kupite

kiwano voće vitamini minerali

Ukusna poslastica za žlicu

Pravilno jedite voće kiwano

Sjemenke se mogu prosijati ili pomiješati stajaćom miješalicom

Jedite kiwano zdravo

Možete li u Njemačkoj ubrati i Kiwano??

Bodljikava egzotika voli toplo i sunčano. Zapravo nije napravljen za naše geografske širine i ne može se jednostavno posaditi u vrt. Usprkos tome, možete imati i izvrsno voće posadite sami pa čak i žetvu. I kako? Jednostavno u stakleniku. Uzgoj je sličan onom običnog krastavca. Plodovi sazrijevaju relativno brzo, oko dva tjedna. Sjemenke možete prvo uzgajati na prozorskoj dasci u loncu od sredine ožujka, a zatim ih posaditi u staklenik početkom svibnja. Mlade biljke vole umjerenu temperaturu, redovito zalijevanje, puno svjetla i tlo bogato hranjivim tvarima. U najboljem slučaju treba osigurati dovoljnu potporu vitica. Kiwani su relativno laki za njegu i robusni. Pepelnica bi im mogla uzrokovati probleme ako suša dugo traje.

Čuvajte svoje Kiwanos s ljubavlju i strpljenjem!

žetva kiwano

Iskoristite ovu egzotičnu poslasticu prepunu važnih vitalnih tvari. Kupujte voće u organskim supermarketima i trgovinama kad god je to moguće. Ako imate zeleni palac, zašto ne biste sami pokušali posaditi kiwanos. Želimo vam puno zabave i svakog uspjeha!

Također možete eksperimentirati s kulinarskim delicijama s Kiwanom

zdravi kiwano rog krastavac

Što kažete na primjer na neke zdrave zelene smoothieje?

Pripremite zelene smoothije s kiwanom

Ili s sorbetom nebeskog okusa?

Pripremite kiwano sorbet

Kombinirajte egzotiku s drugom superhranom, poput čilija, đumbira i limete

kiwano zdravo i ukusno

Voće kiwano – pravi dar prirode!

kiwano krastavac rog dinja

Jedite dinja roga kiwano  kiwano tropsko voće zdravo