Gdje su limfni čvorovi i kako ih prepoznati?

Gdje su limfni čvorovi? – pitanje je na koje bi svi trebali znati odgovoriti

Limfni čvorovi čine vrlo specifičan sustav koji se suprotstavlja svim vrstama upala. Jeste li ikada imali kvržicu ispod ruke, točno u pazuhu? Tada imamo limfni čvor koji radi svoj posao! Ovo je primjer, ali možemo vam dati još mnogo više.

U nastavku donosimo sve što trebate znati o limfnim čvorovima.

Na prvi pogled neke temeljno važne činjenice:

Broj limfnih čvorova u našem tijelu je 600,

Limfni čvor je veličine graška,

Svaki limfni čvor odgovoran je za apsorpciju i filtraciju limfe u našem tijelu.

Gdje su limfni čvorovi na ljudskom tijelu?

gdje su tamni limfni čvorovi 6

Ovako funkcioniraju vaši limfni čvorovi:

Pijenje i obrazovni sustav vrlo su blisko povezani. Svaki put kada krv ide u krug u tijelu, ostavlja jedan posto tekućine u tkivima.

Gdje su limfni čvorovi? Limfe se kreću između limfnih žila.

Ovo je svojevrsni put koji vodi od periferije tijela do srca. Zadaća ovog sustava je vratiti izgubljene tekućine i tako nas zaštititi od bolesti.

Tako su osjetljiva područja na preponama 

gdje su limfni čvorovi tamni 5

Mnogo vježbi štiti od upale limfnih čvorova 

gdje se kreću limfni čvorovi

U limfi postoje i imunološke stanice. Oni su tu da nas zaštite od loših bakterija. Oni također suzbijaju viruse. Nakon što zaustave te štetne elemente, migriraju u najbliži mogući limfni čvor. Ovdje obično borave imunološke stanice. Odavde se “šalju” na antigene, a zatim se ponovno “oslobađaju” u cirkulacijskom sustavu.

Nakon kretanja kroz čvorove, limfe nastavljaju migrirati kroz krvne žile i nakon uspješno završenog ovog “putovanja” vraćaju se u krvožilni sustav.

Točan položaj limfnih čvorova može se pronaći na dijagramu 

gdje su limfni čvorovi tamni 2

Čvor možete prilično dobro osjetiti ispod ruke 

gdje su tamni limfni čvorovi 3

Zašto nastaju gomolji?

Zašto se žarulje stvaraju ispod pazuha ili drugdje u našem tijelu? Što to znači? Neki čvorovi su grupirani zajedno. Nalaze se na vratu, pazuhu i zavoju kuka.

Takva je žarulja signal upozorenja, ali u isto vrijeme i vrlo dobar znak. To pokazuje da vaš imunološki sustav radi vrlo dobro i štiti vas od ozbiljnih infekcija u tijelu.

Za komplikacije s limfnim čvorovima preporučuje se samo medicinsko liječenje 

gdje su limfni čvorovi tamni 4

Točnije, događa se sljedeće: Čim tijelo otkrije signal opasnosti, broj imunoloških stanica se naglo povećava. Nešto poput balona reagirat će na zahvaćena područja. Ako se to događa prečesto, ne brinite: to znači da je vaš imunološki sustav izuzetno oprezan! Tada ćete odmah znati ako nešto ne radite kako treba.

Ova slika će vam pomoći da bolje razumijete svoje tijelo 

gdje su limfni čvorovi tamni 9

Oteklina? Idi doktoru!

Funkcija limfnog sustava je uklanjanje viška vode iz tkiva. Međutim, ako ne radi ispravno, može uzrokovati oticanje. Čim to primijetite na rukama i nogama, odmah se obratite liječniku!

Naše tijelo je složen i inteligentan sustav 

gdje su tamni limfni čvorovi 7

Rješenje protiv previše znoja

Vjerujte nam: ne želite učiniti limfni sustav lijenim! To dovodi do viška tekućine i oteklina! Za razliku od krvnog sustava, gdje srce sve pokreće, u limfnom sustavu ne postoji ništa što ispumpava višak tekućine.

Umjesto toga, kreće se nježnim stiskanjem mišića. To se događa čim se preselite. Iz tog razloga, vježbanje od najmanje 30 minuta dnevno vrlo je važno. To će limfni sustav zadržati u normalnom stanju.

O stanju limfnih čvorova može se suditi o zdravlju 

gdje su limfni čvorovi tamni 8

Oni mogu učinkovito suzbiti bol

Kad se infekcija prevlada, limfni čvorovi će se vratiti u normalno stanje, a gomolji će nestati. Ako vas u međuvremenu previše boli, područje možete umiriti toplim oblozima. U nekim rijetkim slučajevima, kad bol ne nestane, natečeni limfni čvorovi mogu biti simptom ozbiljne bolesti. Nemojte paničariti i na vrijeme posjetite stručnjaka!

gdje su limfni čvorovi

gdje su limfni čvorovi tamni