Domaći lijekovi protiv herpesa: što pomaže protiv herpesa na usni?

Kad osjetite prve simptome herpesa, djelujte što je prije moguće kako biste spriječili razvoj i ubrzali oporavak. Vaša bi prva pomisao mogla biti: Postoje li kućni lijekovi protiv prehlade koje možete isprobati kod kuće?

Što pomaže protiv herpesa?

Domaći lijekovi protiv herpesa Što pomaže protiv herpesa

Kad se pojave prvi simptomi, posegnite za učinkovitim sredstvima koja već imate kod kuće

žena-hladna-rana-ogledalo-ogledalo-1296x728-zaglavlje-1296x728

Naravno, na raspolaganju su brojni prirodni lijekovi protiv prehlade. Najvjerojatnije ih imate mnogo u svom domu i možete ih odmah isprobati. No donose li oni doista lijek? Neki kućni lijekovi za herpes mogu pružiti površno olakšanje simptoma. No većina njih zapravo ne liječi čireve. Zabrinjavajuće je da neki kućni lijekovi protiv herpesa zapravo mogu pogoršati simptome prehlade.

Koji su najpopularniji kućni lijekovi protiv herpesa?

Domaći lijekovi za hladne upale kako biste se brzo riješili herpesa

Ispitali smo najpopularnije kućne lijekove za herpes – poput ulja čajevca, soli itd. I sastavili najvažnije činjenice na tu temu. Tako odmah znate koje lijekove isprobati, a koje izbjegavati.

Pronađite pravi način za rješavanje herpesa

Domaći lijekovi protiv prehlade Što pomaže protiv mjehurića

12 prirodnih lijekova za herpes

Matičnjak

Poznata po svojim antivirusnim svojstvima, matičnjak je jedan od najpopularnijih prirodnih lijekova za herpes. Višestruko nanošenje balzama za usne s najmanje jedan posto matičnjaka može pomoći. Mnogo pomaže i stavljanje obloga od čaja od matičnjaka na hladnu čirevu na nekoliko minuta svaki dan. To će smanjiti upalu i oticanje te ubrzati proces ozdravljenja.

Matičica je jedan od najpopularnijih prirodnih lijekova za herpes na usnama

Domaći lijekovi protiv herpesa Što pomaže protiv herpesa matičnjak

pasta za zube

Obrisak paste za zube na herpesu brže ju isušuje. Međutim, paste za zube sadrže niz drugih sastojaka koji mogu nadražiti vašu kožu, a nema znanstvenih dokaza da se pasta za zube bori protiv virusa herpes simpleksa (HSV-1), koji uzrokuje čireve.

sol

Sol može pomoći u izvlačenju vlage iz herpesa, tako da virus ne može napredovati. Međutim, može osjetiti i bol na koži.

Ne nužno posegnite za soli ako imate prehladu

Domaći lijekovi protiv herpesa Što pomaže protiv herpesa Salt

Ulje čajevca

Ulje čajevca poznato je po svojim antiseptičkim i antivirusnim svojstvima. Može potaknuti prirodni proces ozdravljenja isušivanjem herpesa i sprječavanjem bakterijskih infekcija. Međutim, klinički nije dokazano da liječi afte. Ulje čajevca je jako, pa ga uvijek treba razrijediti s uljem nosačem kako bi se izbjegla iritacija kože.

ulje peperminta

Iako nema dokaza da ulje metvice ubija virus herpes simpleksa. No, jedno je istraživanje pokazalo da može spriječiti djelovanje virusa, što ga čini korisnim u liječenju ponavljajućih infekcija uzrokovanih prehladom. Nanesite nekoliko kapi ulja paprene metvice, razrijeđenog blažim uljem nosačem, izravno na ranu. U malo vode možete dodati i ulje paprene metvice te od njega napraviti oblog.

Ulje paprene metvice može spriječiti razvoj herpesa

Domaći lijekovi protiv herpesa Što pomaže protiv herpesa na usnama

vazelin

Jedan Vazelin® ne liječi herpes, ali može pružiti zaštitni sloj od vanjskih nadražujućih tvari i održati zahvaćenu kožu mekom, što može spriječiti kraste.

Vrećica čaja

Stavljanje hladne, iskorištene vrećice čaja izravno na čirev i ostavljanje da stoji 15 -ak minuta može pomoći u ublažavanju upale.

Upotrijebite iskorištenu vrećicu čaja za ublažavanje upale

Domaći lijekovi protiv prehlade Što pomaže protiv herpesa Čajne vrećice

Alkohol / lješnjak

Utapkanje herpesa hladnom čirevom alkoholom ili upotreba hamamelisa (također poznatog kao hamamelisa) pomoći će da se osuši herpes. Međutim, klinički nije dokazano da liječi. Obje su prirodne adstringense pa će peckati kad se nanese. Imajte na umu da kako se žulj isušuje, može doći i do pucanja i može potrajati duže zacjeljivanje.

Vještica pomaže u sušenju herpesa

Domaći lijekovi protiv herpesa Što pomaže protiv herpesa Ekstrakt vještičje lješnjaka

Hladni oblog

Korištenje hladnog obloga ili komadića leda preko herpesa može smanjiti bol, crvenilo i oteklinu. Međutim, ako se izravno nanese, led može nadražiti kožu.

Led umiruje zahvaćeno područje

Domaći lijekovi protiv herpesa Što pomaže protiv herpesa hladni oblog

Aloe vera

Aloe vera gel ima protuupalna svojstva i vrlo je umirujući. Nanesite gel za ublažavanje boli povezane s herpesom.

Aloe vera gel nudi brojne prednosti za kožu

Domaći lijekovi protiv herpesa Što pomaže protiv herpesa Aloe Vere

Lijek protiv prehlade kod kuće – Aloe Vera

Domaći lijekovi protiv herpesa Što pomaže protiv herpesa Brzo se riješite herpesa

Ekstrakt vanilije

Mnogi se ljudi kunu da su pronašli lijek trljajući malo ekstrakta vanilije na čirevu. Čisti ekstrakt vanilije sadrži alkohol i stoga djeluje adstrigentno, slično alkoholu za trljanje ili lješnjaku. Može osušiti herpes – ali ne i zaliječiti ga.

Namirnice bogate lizinom

Konzumiranje hrane bogate lizinom, poput svinjetine ili puretine, uzimanje dodatka prehrani ili nanošenje masti na bazi lizina može spriječiti umnožavanje i napredovanje herpesa. Lizin je esencijalna aminokiselina koja je vašem tijelu potrebna za opstanak. Herpes simplex-1 virusu je za rast potreban arginin, druga aminokiselina. Kako unosite više lizina, apsorpcija arginina se smanjuje, ostavljajući manje arginina na raspolaganju za razvoj virusa.

Jedite uravnoteženo i jedite više hrane bogate lizinom

Domaći lijekovi protiv prehlade Što pomaže protiv herpesa Aloe Vera Lizinom bogata hrana

Znate li druge prirodne domaće lijekove protiv herpesa?

Domaći lijekovi protiv herpesa Što pomaže protiv herpesa Prirodni lijekovi