Biljni glicerin: upotrebe, zdravstvene koristi i moguće nuspojave

Znate li što je točno glicerin? To je tekući, organski spoj koji se sastoji od vodika, ugljika i kisika. Gusta je, bez mirisa i boje i koristi se, na primjer, u kozmetici za kozmetičke proizvode poput hidratantnih krema, sapuna itd. Glicerin se također koristi kao zaslađivač u tiskarskoj industriji, u farmaceutskoj industriji i u hrani.

Kada kupujete glicerin, važno je znati da postoje 2 različite vrste glicerina. Jedan je prirodan i napravljen je od biljnih ulja. Drugi je sintetički materijal izrađen od ulja na bazi nafte.

Biljni glicerin osobito je popularan u kozmetičkoj industriji, ali se koristi i u mnogim drugim područjima

Biljni glicerin Prednosti zdravstvene koristi Nuspojave

U današnjem članku obrađujemo više o biljnom glicerinu, njegovoj uporabi, zdravstvenim prednostima i mogućim nuspojavama. Jeste li znatiželjni saznati više o tome??

 Glicerin može pružiti zdravstvene dobrobiti koje se kreću od zdravlja kože do bolje hidratacije do jačanja crijeva

Korištenjem biljnog glicerina, glicerin je štetan

Što je biljni glicerin?

Biljni glicerin, također poznat kao glicerin ili glicerol, bistra je tekućina koja se obično proizvodi od sojinog, kokosovog ili palminog ulja. Glicerin je bez mirisa i blagog je slatkog okusa konzistencije sirupa.

Zapravo, glicerin je šećerni alkohol napravljen od životinjskih proizvoda, biljaka ili nafte. Biljni glicerin je ova varijanta, koja se dobiva iz biljnih ulja. Rečeno je da je slučajno otkriven prije više od dva stoljeća zagrijavanjem mješavine maslinovog ulja i olovnog monoksida. No tek se krajem 19. stoljeća prvi put upotrijebio za izradu dinamita.

Ovako izgleda strukturna formula biljnog glicerina

Biljni glicerin koristi glicerinsku strukturnu formulu

Biljni glicerin nastaje zagrijavanjem biljnih masti bogatih trigliceridima – poput palminog, sojinog i kokosovog ulja – pod pritiskom ili zajedno s jakom lužinom, poput luga. Time se odvaja glicerin od masnih kiselina i miješa se s vodom kako bi nastala sirupasta tekućina bez mirisa, slatkog okusa.

Biljni glicerin je blago slatkasta, sirupasta tekućina koja nastaje kao nusprodukt

Biljni glicerin koristi prednosti kozmetike Nuspojave

Korištenje biljnog glicerina

Biljni glicerin naširoko se koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Na primjer, glicerin je uobičajen sastojak lijekova, uključujući lijekove za srce, čepiće, lijekove za suzbijanje kašlja i anestetike. Može se pronaći i u pasti za zube jer sprječava isušivanje ili stvrdnjavanje paste u cijevi. Glicerin se također često dodaje u sapune, svijeće, losione, dezodoranse i šminku.

Biljni glicerin ima nekoliko namjena

Biljna upotreba glicerina Prednosti hrane Nuspojave

Najpopularnije od njih su kozmetika, lijekovi i hrana

Biljni glicerin Koristite glicerin da sami napravite pastu za zubeBiljni glicerin upotrijebite glicerolski sapun kako biste sami napravili

Biljni glicerin se reklamira kao proizvod s brojnim zdravstvenim prednostima. Može djelovati kao ovlaživač, smanjiti iritaciju kože, zaštititi od infekcija i potaknuti zacjeljivanje rana. Također može pomoći u ublažavanju zatvora i pomoći u hidrataciji i tjelesnim performansama. Međutim, potrebno je više studija.

Glicerin može koži pružiti vlagu

Biljni glicerin koristiti kremu za lice lijepa koža

Biljni glicerin popularan je proizvod za njegu kože zbog svojih hidratantnih svojstava. Istraživanja pokazuju da se primjenom glicerina na kožu može postupno poboljšati njezina gipkost. Zapravo, upotreba krema koje sadrže glicerin može povećati hidrataciju kože za manje od 10 dana.

Glicerin može potaknuti zdravlje kože

Biljni glicerin Koristi kozmetiku Prednosti Lijepa koža

Biljni glicerin može dovesti do boljeg zdravlja kože ublažavanjem iritacije kože, zaštitom od infekcija i poticanjem zacjeljivanja rana.

Studije pokazuju da upotreba proizvoda koji sadrže glicerin može zaštititi kožu od iritansa i mikroba te smiriti upaljenu ili slomljenu kožu. Osim toga, biljni glicerin može poslužiti kao barijera za zaštitu kože od vjetra i hladnoće.

Glicerin može smanjiti zatvor

Prednosti uporabe biljnog glicerina Nuspojave

Biljni glicerin može olakšati zatvor. To je zato što može povući vodu u crijeva. To ima laksativni učinak, što pomaže probavljenoj hrani da se lakše kreće kroz crijeva. Iz tog se razloga glicerin često koristi kao čepić.

Glicerin može povećati hidrataciju i sportske performanse

Prednosti učinka biljnih glicerina u vodenim sportovima Prednosti Nuspojave

moguće nuspojave

Biljni glicerin općenito se smatra bezopasnim. Međutim, glicerin može izazvati alergijsku reakciju ako se nanese izravno na kožu. Stoga je poželjno početi s malom količinom kako biste vidjeli kako koža reagira na glicerin.

Neki ljudi mogu osjetiti glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje i pretjeranu žeđ nakon unosa biljnog glicerina.

Budući da je glicerin oblik šećernog alkohola, prevelika konzumacija (sama ili putem hrane) također može dovesti do plinova i proljeva.

Alergijska reakcija, glavobolja, mučnina neke su od mogućih nuspojava

Biljna uporaba glicerina i nuspojave, glicerin je štetan

Biljni glicerin bistra je tekućina bez mirisa i slatkog okusa napravljena od biljnih masti. Ovo se dodaje hrani, kozmetici i farmaceutskim proizvodima i može pružiti zdravstvene beneficije kao što je hidratizirana i elastična koža, olakšanje od zatvora, poboljšana hidratacija i bolje tjelesne performanse.

Ako želite probati biljni glicerin, počnite s malom količinom kako biste vidjeli kako vaše tijelo reagira na njega

Biljni glicerin koristi kozmetičke proizvode koji sadrže glicerin