Autogeni trening – jednostavna, ali učinkovita tehnika opuštanja

Autogeni trening je tehnika opuštanja koja se usredotočuje na promicanje osjećaja smirenosti i opuštenosti u vašem tijelu kako bi se umanjili stres i tjeskoba. Točnije, ova tehnika pomaže u prevladavanju tjeskobe, stresa, frustracije ili tuge.

Autogeni trening – kakva je to tehnika opuštanja?

Savjeti o autogenim tehnikama opuštanja tijekom treninga

Njemački psiholog Johannes Heinrich Schultz razvio je 1930 -ih autogeni trening kako bi specifično smanjio stres u ljudskom tijelu vježbama opuštanja i stekao određeni stupanj kontrole nad tim procesima.

Trenutno se autogeni trening često koristi zajedno s kognitivno -bihevioralnom terapijom.

No, ova tehnika opuštanja može se koristiti i samostalno kao pomoć u suočavanju sa stresom.

Autogeni trening je vrsta tehnike opuštanja koja se može koristiti za smanjenje tjeskobe

Tehnike opuštanja autogenog treninga savjete morskog kamenja

Uživaj u trenutku!

Autogeni trening planine odmor priroda

Cilj većine tehnika opuštanja, uključujući autogeni trening, je potaknuti prirodni odgovor opuštanja. Usporava se disanje, snižava krvni tlak i konačno se stvara osjećaj povećane dobrobiti.

Autogeni trening može imati koristi od stanja poput društvenog ili općeg anksioznog poremećaja, depresije i nesanice. Autogeni trening također je koristan u suočavanju sa svakodnevnim stresom, a može čak pomoći i kod napada panike.

Samo recite sebi: “Potpuno sam miran!”

Tehnika opuštanja autogenog treninga savjetuje unutarnji mir

Što je autogeni trening?

Autogeni trening je tehnika opuštanja koju je prvi put uveo njemački psihijatar Johannes Heinrich Schultz 1932. godine. Schultz je primijetio da su ljudi koji su bili pod hipnozom došli u opušteno stanje u kojem su osjećali osjećaj težine i topline.

Autogeni trening djeluje kroz niz samoizjava o težini i toplini u različitim dijelovima tijela. Ovaj proces ima pozitivan učinak na autonomni živčani sustav.

Vratite svoj unutarnji mir!

Savjeti za tehniku ​​opuštanja autogenog treninga Uživajte u malim stvarima u životu

Iako je manje poznat od drugih tehnika opuštanja, poput progresivne opuštanja mišića, autogeni trening pokazao se učinkovitim u liječenju anksioznosti.

Ako dovoljno često vježbate autogeni trening, jednostavne riječi “potpuno sam miran” mogu biti dovoljne da izazovu stanje opuštenosti.

Ako se borite s bilo kakvom nelagodom ili značajnim psihijatrijskim problemima, potražite savjet liječnika prije nego započnete bilo koju vrstu vježbe opuštanja.

Autogeni trening koristi se za ublažavanje stresa i smanjenje nekih simptoma tjeskobe

Vježbajte autogeni trening kod kuće Savjeti za tehniku ​​opuštanja

Naučite i primijenite autogeni trening

Praksa autogenog treninga najuspješnija je kada se provodi s obučenim stručnjakom, npr. Terapeutom. Nakon što ste upoznati s metodom, možete sami početi koristiti ovu tehniku ​​opuštanja.

Raskomotite se i slijedite upute

Autogeni treninzi Tehnika opuštanja Savjeti Snimanje glasa

Pripremi se. Prije nego započnete, pronađite mirno i ugodno mjesto za opuštanje. Ove vježbe možete izvoditi ležeći ili sjedeći. Skinite naočale i olabavite usku odjeću.

Oslobađanje od stresa i osnovne vježbe opuštanja

Autogeni trening Trening tehnike opuštanja

Počnite s disanjem. Prvi korak je usporiti disanje. Provjerite jeste li u udobnom položaju i počnite s sporim, ujednačenim udisajima. Nakon što ste kontrolirali dah, recite sebi: “Potpuno sam miran.” Reći ovo sebi može čak biti dovoljno da vas dovede u stanje opuštenosti.

Autogeni trening ne bi trebao zamijeniti psihoterapiju ili lijekove za mentalne bolesti

Savjeti za autogenu tehniku ​​opuštanja za suočavanje sa tjeskobom

Usredotočite svoju pozornost na različita područja vašeg tijela. Počevši od desne ruke, ponovite rečenicu: “Desna ruka mi je teška, potpuno sam miran”, dok dišete polako i kontrolirano. Ponovite s drugom rukom i s obje noge, stalno se vraćajući na “potpuno sam miran”.

Usredotočite se na otkucaje srca. Dok duboko udahnete, šest puta ponovite: „Srce mi je mirno i redovito“, a zatim recite: „Potpuno sam miran.“ To se nastavlja na različita područja vašeg tijela, uključujući želudac, prsa i čelo. Osim ovih koraka, možete učiniti i a Snimanje glasa koristiti s uputama. Tako se možete potpuno opustiti i koncentrirati na tehniku.

Koristite glasovno snimanje kada vježbate ovu tehniku ​​opuštanja sami kod kuće

Autogeni treninzi Tehnika opuštanja Savjeti Zdravlje

Prekinite autogeni trening i obratite se svom liječniku ako osjetite ekstremnu tjeskobu, nemir ili druge neželjene učinke tijekom ili nakon vježbanja autogenog treninga.

Autogeni treninzi Tehnike opuštanja Savjeti Joga

Autogeni trening je tehnika opuštanja koja može pomoći smanjiti razinu stresa i promicati osjećaj smirenosti u umu i tijelu.

Autogeni trening ne bi trebao zamijeniti vaš trenutni plan liječenja. Ako ste na psihoterapiji ili uzimate lijekove protiv anksioznosti, uz vaš trenutni tretman treba koristiti autogeni trening. Što prije zatražite pomoć, prije ćete se ponovno osjećati bolje.

Ozbiljna socijalna anksioznost nije nešto s čime se može živjeti

Savjeti za tehniku ​​opuštanja autogenog treninga Opustite se

Autogeni treninzi tehnika opuštanja savjete vježbe