Čarobni dječji san – savjeti i trikovi o tome kako vaša beba može spavati prema svojim potrebama

Rijetko se pojavljuju tako žestoko raspravljane teme kao što je san naših novorođenčadi. Bilo na internetskim forumima ili u skupinama koje se indeksiraju – sve se vrti oko dobrobiti novih malih ljudi koji su bili u majčinoj utrobi prije samo nekoliko tjedana. 

No, kada je u pitanju spavanje beba, novi roditelji imaju vrlo različita mišljenja. Za neku dojenčad, njihova vlastita soba s kompletnim kompletom opreme i krevetićem već je dostupna nakon rođenja, druge bebe spavaju u roditeljskoj spavaćoj sobi, često u dodatnom krevetu ili u krevetu svojih roditelja.. 

isaac quesada baby sleep unsplash

Slika: Isaac Quesada na Unsplash

Nosači i kolijevke cvjetaju

Bebe se danju često stavljaju u kolijevku ili jednostavno spavaju na majci ili u nosiljci. Bebe se žele osjećati potpuno sigurnima i potrebno im je puno fizičkog kontakta. Zato nosiljke i sve vrste pomagala cvjetaju, čineći ih posebno ugodnima i ugodnima za bebe te zadovoljavajući njihovu potrebu za bliskošću. Posebno proljetne kolijevke iz Mjesečev mjesec odličan su pratilac za bebe jer se u njima mogu osjećati zaštićeno i potpuno sigurno. 

Kolijevke za nošenje i opruge također su ergonomske za bebe. U nosiljci uvijek morate paziti da beba bude u položaju raširenog čučnja s nogama. Opružna kolijevka, s druge strane, prilagođava bebe njihovom prirodnom ležećem položaju i omogućuje malim ljudima da se opuste u njoj – a i njihovim roditeljima, naravno. Budući da zdrav san bebe znači i da roditelji dobivaju malo vremena za sebe. Sada postoji čak i motor koji regulira nježno kretanje kolijevke. 

peter oslanec baby sleep unsplash

Slika: Peter Oslanec na Unsplash

Osim puno fizičkog kontakta i bliskosti s roditeljima, što se također stvara primjerice dojenjem, povezivanje je vrlo važno u prvim mjesecima života djeteta. Povezivanje se odvija između bebe i majke, kao i bebe i oca. Povijanje je također oblik vezivanja. Ovo je posebna tehnika povijanja u kojoj su bebe čvrsto zamotane u krpu, osobito na početku svog života. Podsjeća bebu na zaklonjeni osjećaj u majčinoj utrobi. 

garrett jackson dječji šal unsplash

Slika: Garrett Jackson na Unsplash

Nikada ne dopustite da beba plače i ljubavni drugovi za spavanje 

Kada je u pitanju spavanje beba, jedna je stvar posebno važna, bez obzira dolazi li beba na počinak u krevet, u nosiljku ili u kolijevku: bebi se nikada ne smije dopustiti da vrišti ako ne zaspi odmah. Siguran san i prema djetetu usmjeren na potrebe uvijek znači da se dijete grli i umiruje odmah kad zaplače i ne može zaspati. 

Suputnik za spavanje pun ljubavi, tj. Zadržavanje uz dijete dok ne zaspi, promiče zdrav i siguran san. Naravno, trebali biste biti upoznati i s uobičajenim mjerama opreza za siguran san bebe, o kojima se novopečenim roditeljima govori pedijatru odmah nakon poroda.

kelly sikkema dječja stolica unsplash

Slika: Kelly Sikkema na Unsplash

aditya romansa beba spava unplash

Slika: Aditya Romansa na Unsplash