10 savjeta i prirodnih lijekova za zaštitu djece od prehlade

Ponekad prehlada dođe brže nego što ste mislili, a to nije uvijek i nužno zbog zdravog ili nezdravog načina života. Nagle klimatske promjene ili prijelazna vremena između godišnjih doba također mogu dovesti do prehlade.

Danas bismo se htjeli pozabaviti pomalo zaboravljenom temom i pozabaviti se prevencijom na prirodan način u odnosu na Auyruvedu. Ovoga puta zdravstveni savjeti posebno su namijenjeni mališanima ili možda više majkama koje uvijek traže najbolje i najzdravije za svoju djecu.

Ukratko ćemo vam predstaviti što je ayurveda i zašto se u mnogim slučajevima preferira alternativna medicina.

ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda spavanje

Što je ayurveda?

Ayurveda je sustav zdravog života star 3500 godina koji je sakupila i njegovala mudrost Veda. Ovaj sustav prvenstveno se odnosi na prevenciju, a liječenje osiguravaju prirodni lijekovi, biljke i začini. Ajurvedsko kuhanje, koje je strogo vegetarijansko, također se pojavilo prema sustavu.

Mladić koji priprema ajurvedsku medicinu u tradicionalnom čovjeku

Prijelaz između ljeta i jeseni i kako se zaštititi od prehlade?

 1. Ojačati obranu djece

  Počinjemo s dječjom sobom i provjeravamo vlažnost. Problemi s disanjem javljaju se osobito kada pluća nisu potpuno razvijena. Naš savjet broj 1 je da postavite ovlaživač zraka u sobu i koristite ga noću dok dijete spava. Zrak se može obogatiti s nekoliko kapi čistog eteričnog ulja eukaliptusa ili kamfora. Učinak dva ulja omogućuje proširenje pluća, što tijelu osigurava dovoljnu količinu kisika.

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda chai

  Beba i ovlaživač zraka

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda ovlaživač zraka dječja soba

 2. Spavati

  Nikoga ne bi trebalo iznenaditi što se naše tijelo prirodno regenerira tijekom sna. Isto vrijedi i za naš imunološki sustav i imunološki sustav naše djece. Čak i ako imate fiksno vrijeme za spavanje, doista nije neuobičajeno da djeca ustaju kasno navečer ili da se protive “odlasku na spavanje”. Međutim, ako primijetite prve znakove prehlade kod svoje djece, bilo bi dobro da ih nagovorite da spavaju.

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda dijete spava

  ormarić za lijekove prirodni lijekovi ayurveda ovlaživač soba

 3. Prirodna fiziološka otopina

  Iako je limenka lijepo oblikovana, sadrži mnoge stvari koje nisu nužno dobre za zdravlje vašeg djeteta. Iz tog razloga preporučujemo (najbolju) domaću fiziološku otopinu iz normalne boce s raspršivačem.

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda dijete pops sol

  kućna ljekarna prirodni lijekovi ajurvedska slana otopina

 4. Ulje za nos

  Odmah nakon rituala slane otopine dolazi do upotrebe prirodnih ulja. Premažite nosnice uljem lavande ili aloe vere koristeći KuTip! To smiruje um i produbljuje dah.

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda himalaja

 5. Biljni med

  Mješavina meda i bilja nije samo zdrava, već je i neopisivo ukusna. U slučaju prehlade preporučuju se začinsko bilje i začini koji zagrijavaju tijelo. Crni papar i đumbir. Uzmite 2 češnja češnjaka i pomiješajte ih s pola šalice meda. Dajte svom djetetu žličicu svaku večer prije spavanja.

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda začini

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda bilje med

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda boje

 6. Probavni začini

  Kaže se da je snažan imunološki sustav često povezan s dobrom probavom. Svi začini u kuhinji utječu na naše tijelo, ali i na naše raspoloženje pa bi bilo važno koristiti začine, ali i dobro ih poznavati. Najjednostavnije rješenje, ako ne kuhate dovoljno često, bilo bi skuhati čaj s cimetom, paprom i svime što se smatra ukusnim. Ovi začini zagrijavaju tijelo, a ujedno imaju i antibakterijsko djelovanje.

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda chai

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ajurvedski okusi i začini

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda vruće

 7. Ulje za uši

  Svake noći prije spavanja kapajte malo zagrijanog sezamovog ulja u uši djeteta. Ovo održava cijeli sustav uha, nosa i grla u dobroj formi.

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda ulje za uši

 8. Topla hrana

  Za djecu i odrasle preporučuje se toplija hrana, pa ne mislimo na zagrijanu hranu ili tople sendviče na ulici. Pokušajte planirati više juha i variva od povrća za svoj dnevni jelovnik.

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda leća korijander

  ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda topla hrana

 9. Aromaterapija

  Terapija aromama eteričnih ulja postaje sve popularnija. Bez obzira kapljete li ulje lavande u mirisnu svjetiljku ili u vodu za kupanje, uvijek ćete postići učinak koji promovira zdravlje. Možete se snaći i s malim količinama tamjana.

  kućna ljekarna prirodni lijekovi ayurveda aromaterapija

 10. Umirujuća glazba

  O tome puno razmišljamo, ali premalo nas obraća pozornost na pozadinsku buku ili glazbu koja se svira. No bilo bi važno to odmah promijeniti jer su to i faktori koji nas čine zdravima ili bolesnima.

ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda umirujuća glazba 3

Majka se kod kuće brine za svoje bolesno dijete

ormarić s lijekovima prirodni lijekovi ayurveda umirujuća glazba 2