Sadnja balkona – kako to učiniti ispravno?

balkon sadnja balkon cvijeće balkonsko bilje balkon cvjetna kutija

Pravilna sadnja balkona

Želite li svoj balkon kod kuće razviti u pravu oazu blagostanja, nećete moći izbjeći odabir veličanstvenih biljaka. Suprotno uvriježenom mišljenju, relativno veliki broj biljaka pogodan je za uljepšavanje balkona, čak i ako treba uzeti u obzir individualne potrebe biljaka.

Osim zahtjeva biljke, sadnja se može razlikovati i ovisno o tome koliko je prostora na raspolaganju vlasniku balkona na njegovoj prozračnoj terasi i slijedi li on određenu svrhu pri odabiru biljaka. Na primjer, balkon se može postaviti ili opremiti kao neka vrsta kuhinjskog vrta visoko gore ili kao igralište za insekte. Mogu se zamisliti i mješoviti oblici između ove dvije varijante, zbog čega slijedi kratak pregled koji čimbenici trebaju biti uzeti u obzir pri pravilnoj sadnji balkona.

Želite li zasaditi svoj balkon? Zato učini kako treba

balkonske biljke balkonske sadnje balkonsko cvijeće balkonska cvjetna kutija

Biljni vrt na balkonu

To što nema vlastitog vrta ne znači da, na primjer, vlasnici stanova u velikom gradu moraju bez domaćeg povrća ili svježeg začinskog bilja. Uz malo vještine i dobro osmišljen plan sadnje, mnoge se korisne biljke mogu uzgajati čak i na malom prostoru balkona, čiji se ukusni plodovi tada mogu ubrati.

Dok se biljni vrt obično sadi u razini tla u krevetu, takav pristup nije moguć na balkonu. Taj se problem može riješiti podizanjem kreveta. U načelu, podignuti krevet može se u vrlo kratkom roku sastaviti od postojećih drvnih ostataka ili kupiti u trgovini željeza. Upute za izgradnju jednostavnog povišenog kreveta nalaze se na http://www.urban-growing.net/hochbeet-bau/.

Nakon što su s podignutim krevetom stvoreni osnovni zahtjevi za kuhinjski vrt na balkonu, odabiru se željene biljke. Posebnu pozornost treba posvetiti uzgoju samo biljaka koje imaju stvarne šanse uspjeti na prostorno ograničenom balkonu. Grmolike biljke poput malina ili kupina moći će se malo razviti samo u povišenom gredici. Osim toga, bodlje bi također trebale osigurati da se stanovnici balkona uskoro tamo više neće osjećati ugodno. Manje začinsko bilje i povrće, s druge strane, može se bez oklijevanja uzgajati na vlastitom balkonu: rajčica, bosiljak, suncokret, vlasac, luk, tikvice ili jagode koštaju malo i zahtijevaju relativno malo održavanja, što znači da se mogu uzgajati na balkon kod kuće bez ikakvih problema.

Međutim, ako na vlastitom balkonu planirate ljekovito bilje ili kuhinjski vrt, svakako biste trebali isplanirati mjesto povišenog kreveta. Na primjer, ako se balkon nalazi na sjevernoj strani kuće i gotovo da nema izravne sunčeve svjetlosti, ni većina biljaka i usjeva vjerojatno neće uspjeti. S druge strane, ako posjedujete balkon s izrazito jakim sunčevim svjetlom, morate osigurati da se biljke primjereno zalijevaju i, ako je potrebno, razmisliti o dodatnom izvoru sjene. U nastavku je prikazano kako možete utjecati na mogućnosti kasnije sadnje pri izgradnji novog balkona http://www.leeb.at/balkongestaltung izdao.

Posadite balkon i učinite ga živim

Sadnja balkona drvena terasa polaganje cvjetne kutije balkonsko bilje

Cvjetnjak s livadom za insekte

Slično bilju i povrću, razne ukrasne biljke se naravno mogu postaviti i na balkon. Mogu se sijati i saditi u kutije za cvijeće i saksije, ali i u povišeni krevet. U načelu, ovdje vrijede ista načela kao u biljnom vrtu na balkonu: Moraju se poštivati ​​zahtjevi pojedinih biljaka u pogledu vode i trajanja sunca kako biste mogli dugo uživati ​​u balkonskom vrtu vrijeme. Oni koji vole kukce poput leptira ili pčela mogu preferirati posebne biljke koje privlače ove vrste kukaca. Tada će se vaš vlastiti balkon ne samo pretvoriti u more cvijeća nego i u igralište za sretno pjevušenje i pjevušenje korisnih insekata.

Rješenja za ograničeni prostor

Ako na vlastitom balkonu ima malo prostora, trebali biste potražiti alternative za uštedu prostora iz biljnog svijeta. Biljke penjačice, na primjer, radije rastu na zidovima kuća i stoga ne zauzimaju puno prostora na balkonu. Ipak, mogu osigurati atraktivno zelenilo i značajno poboljšati atmosferu na balkonu. Što se tiče brige o biljkama penjačicama, međutim, postoje znatne razlike, a neke specifične sorte iznimno su osjetljive. U skladu s tim, biljke za penjanje trebale bi se kupiti tek nakon opsežne potrage za podacima kako bi se osiguralo da se i visokokvalitetne biljke osjećaju ugodno u okruženju koje im je namijenjeno. Pod, ispod http://www.hausgarten.net/ Pflanzen/balkonpflanzen/schnell-rankende-balkon Pflanzen.html predstavljeni su i opisani različiti čimbenici i vrste biljaka penjačica koje se moraju uzeti u obzir pri odabiru i njezi.

Moguće opasnosti od sadnje balkona

Temeljna točka koju također treba uzeti u obzir pri sadnji balkona tiče se statike balkona. Na primjer, ako postavite velike i posebno teške glinene saksije za cvijeće i napunite ih hrpom zemlje, trebali biste paziti na najveću dopuštenu težinu balkonskog sustava kako ne biste ugrozili sigurnost svojih korisnika.

Nadalje, valja napomenuti i da sve vrste biljaka također mogu privući insekte i moguće razne štetočine. Posebno za one koji imaju drveni balkon, to može imati neugodne posljedice ako drveni dijelovi konstrukcije nisu adekvatno zaštićeni. Ako niste sigurni, ako dođe do najgoreg, trebate se posavjetovati sa stručnjakom i obnoviti zaštitu od drva prije nego što se vrt na balkonu pretvori u neugodno iskustvo.