Što je zapravo “moderna arhitektura”? Evo našeg odgovora na to

Moderna arhitektura svojevrsna je revolucija. Konačno je promijenilo naše gradove, posao, stanove i kuće. Postoje mnoge vrlo specifične karakteristike koje određuju njihov karakter. Općenito, slijedi zadatak odražavanja našeg modernog načina života i na taj način mu odgovara. Ako bolje pogledate modernu arhitekturu, otkrit ćete potragu za znanstvenim dostignućima, zdravljem, a u sve više slučajeva čak i društvenom pravdom.

Moderna arhitektura pokazuje mnogo veću raznolikost građevinskih materijala od prethodnih arhitektonskih stilova

trenutni dizajn moderna arhitektura

Suvremena i moderna arhitektura

Odvojimo malo ova dva pojma! Suvremena i moderna arhitektura dva su različita pojma koja se u mnogim slučajevima preklapaju. No, koja je razlika između njih? Više o tome saznajte u sljedećim redovima.

Moderna arhitektura

Kao takva, moderna arhitektura usvojena je krajem 19. stoljeća.

Rođen u 20. stoljeću i predstavlja svojevrsnu revoluciju, a njegov procvat počinje nakon Drugog svjetskog rata. To, naravno, ima veze s težnjom za obnovom našeg svijeta. Glavna načela uvijek su suvremene tehnologije i materijali, kao i nastojanje da se oblik podredi funkcioniranju. Kako bi se postigao optimalan dizajn, svaka vrsta eksperimenta, odbacivanje određenih pravila i sloboda izražavanja su dobrodošli.

Krajolik djelomično postaje iskustvo u unutrašnjosti zahvaljujući suvremenim načelima gradnje

zgrada s odličnom rasvjetom moderne arhitekture

Kreativna rješenja za nedostatak životnog prostora

Između ostalog, modernu arhitekturu treba promatrati kao posljedicu industrijalizacije i migracije u gradove. Kreativna trenutna rješenja trebala bi osigurati mnoge stanove na relativno malom području. Konkretan rezultat toga su visoke zgrade koje također pokazuju optimalnu uporabu okomitog područja. Niski stropovi i više priča uobičajeni su u modernoj arhitekturi. Različite stilove i dalje karakteriziraju različiti eksperimenti u oblikovanju stambenog prostora. Cilj je postići maksimalnu udobnost na najmanjem mogućem području.

Tako možete kombinirati blizinu prirode i moderni dizajn

super moderna zgrada u vodi moderne arhitekture

Suvremena arhitektura

Suvremena arhitektura pojam je koji obilježava razvoj moderne gradnje od 2000. godine. Sadrži mnoge tipične značajke moderne arhitekture, ali uključuje i neke potpuno nove inovacije. Ovo je jednostavno arhitektura “ovdje i sada”. U čisto stilskom smislu, oni se mogu opisati kao eklektični. Posljednjih nekoliko godina ili desetljeća obilježeno je ponovnim otkrićem mnogih različitih stilova. To uključuje neke povijesne stilove, između ostalog. Ova tendencija također pokazuje stupanj razvoja našeg društva. Čini se da je na pragu velike promjene. Revidiraju se prošla postignuća sa svim njihovim prednostima i pogreškama. Nalazi ovoga trebali bi poslužiti kao temelj za oblikovanje budućnosti.

Nehrđajući čelik i staklo često se međusobno kombiniraju

velika zgrada moderne arhitekture

Pet načela dizajna koja odražavaju ideologiju moderne arhitekture

Novi građevinski materijali

Prije početka 20. stoljeća, glavni građevinski materijali koji su se koristili bili su cigla, kamen i drvo. Znanstvene inovacije dovele su do razvoja potpuno novih građevinskih materijala. To su industrijski proizvedeno staklo, nehrđajući čelik, armirani beton i kovano željezo. Pred arhitektima su otvorili nove i široke perspektive. Naravno, bili su fascinirani eksperimentiranjem s materijalima koji prije nisu postojali.

Ova zgrada odražava okolinu. Ovako ćete udvostručiti uživanje u njihovoj ljepoti … 

fasada sa zrcalnom površinom moderna arhitektura

Tehnički napredak

Moderna arhitektura bila bi, naravno, nemoguća bez tehničkog napretka 20. stoljeća. Prije svega, omogućilo je korištenje novih materijala u građevinarstvu. Masivni zidovi više nisu bili neizostavan preduvjet za stabilnost zgrada. Tako je nastalo mnogo visokih i istodobno elegantnih zgrada. Možete ih opremiti i širokim staklenim površinama. Fleksibilnost novih građevinskih materijala i tehnika dala je arhitektima slobodan prostor za maštu. To je učinilo moderne zgrade originalnima ne samo po ukrasu i opremi, već i po dizajnu uzvisina i fasada.

Zaigran pristup kontrastu između lakoće i monumentalnosti

građevinski namještaj - izvrsna moderna arhitektura

Obrazac slijedi funkciju

Prije ere moderne arhitekture oblik je imao vodeću ulogu. Glavni cilj bio je postići određenu estetiku i vizualizirati njihovu simboliku. U epohi moderne arhitekture s početka 20. stoljeća, s druge strane, polazi se od funkcije. Koliko ljudi treba živjeti ili raditi u zgradi? Je li to bilo za posao ili za život? Treba li imati mjesta za obitelji ili za pojedine ljude? Kako biste trebali osigurati dovoljno prostora i prikladan životni prostor za sve važne svakodnevne aktivnosti? Ovo su praktična pitanja na koja bi arhitekt svakako trebao dati odgovarajući odgovor u sklopu svog projekta.

Ovdje imamo izvrstan primjer suvremenog rukovanja tradicionalnim materijalima 

drvo, staklo i metal na pročeljima moderna arhitektura

Udobnost, zdravlje i društveni napredak u poslovnim zgradama

Udobnost i zdravlje

Moderne poslovne zgrade usmjerene su prema osjećaju udobnosti zaposlenika. To dugujemo postignućima koja svaka moderna osoba uzima zdravo za gotovo. No, nije nam uvijek bio poznat široki prostor. Moderna arhitektura ih je izumila, a to se odnosi i na ideju stvaranja veze s vanjskim područjem. Dobra prirodna rasvjeta postala je glavni princip u izgradnji poslovnih zgrada. U 20. stoljeću snažan naglasak stavlja se na higijenu, na zdravu atmosferu, na mogućnost suvremene pripreme zdravih obroka. Područja za jelo i opuštanje također su postala normalna, što prije nije bio slučaj. Za usporedbu, poslovne zgrade prije modernog doba imale su uglavnom male prozore ili ih nisu imale, veliki broj manjih soba i inače jedva ikakve dodatke za pauze i zabavu.

Svođenje boja na njihove esencije događa se jednako često u modernim zgradama

moderna arhitektura - prekrasna kuća iz snova

Društveni napredak

Radnički pokreti su radikalno promijenili društvenu strukturu našeg društva. Mnoge velike promjene u tom smislu dogodile su se u 20. stoljeću. Naravno, dio toga su i bolji radni uvjeti. Zdrava i ugodna radna mjesta sada su praktički neophodna. Suvremena arhitektura suočena je sa zadatkom da joj osigura sve bolji okvir.

Upravo ovaj aspekt je također prihvaćen i dalje razvijen u postmodernističkoj i suvremenoj arhitekturi. Stil komunikacije u svakodnevnom poslovanju definira dizajn interijera radnih prostora. Ako želite otvorenost i komunikaciju između različitih odjela, dominiraju otvorene prostorije i prozirni pregradni zidovi. Kreativna unutarnja struktura čini radno mjesto uzbudljivim i istodobno osigurava osamljena mjesta na kojima možete samostalno i koncentrirano raditi.

Moderni i suvremeni arhitekti mogu pustiti mašti na volju 

moderna arhitektura - vrlo velika zgrada

Preostala četiri načela moderne arhitekture također su ažurirana i dalje se razvijaju. Dobivena arhitektonska rješenja svakim danom postaju sve fascinantnija. Tako će u budućnosti moderne zgrade sve više zadovoljavati naše unutarnje potrebe te će tako i učiniti naš svakodnevni život kod kuće, na poslu i u javnim zgradama skladnijim i sretnijim.

Moderne kuće obično se prilagođavaju krajoliku

moderna arhitektura - velike široke staklene fasade

Javne zgrade jedinstvenog karaktera neki su od simbola moderne arhitekture

moderna arhitektura - izvrsne ideje za dizajn interijera

moderna arhitektura - izvrstan moderan dizajn fasade

moderna arhitektura - prekrasne ideje s različitim modulima

Uporaba modula tipična je za moderne zgrade 

ideje moderne arhitekture

moderna arhitektura zgrada s odličnim prolazom

moderna arhitektura geometrijski uzorak oblikovanje fasade

Još jedan sjajan primjer kontrasta na fasadi

moderna arhitektura velike četvrtaste drvene zgrade

moderna arhitektura velike suvremene zgrade

moderna arhitektura prekrasan krajolik sa modernom arhitekturom

Ovaj primjer pokazuje kako unutarnja rasvjeta može postati dio fasadnog dizajna 

otvoreni životni prostor moderna arhitektura

ogromna kvadratna zgrada moderne arhitekture

prekrasna rasvjeta kuće - moderna arhitektura

Suvremeni dizajn fasada i dizajn vrta rezultirali su jedinstveno privlačnim učinkom

lijepo zasađeno dvorište moderne arhitekture

izvrsni interijeri - izvrsne ideje - moderna arhitektura

velika moderna ideja za kuću moderna arhitektura

ideje u obliku vala za projektiranje fasada moderna arhitektura