Moderna arhitektura – trebate li doista hodnik?

moderna arhitektura hodnik drveni namještaj hodnik prozor

Moderna arhitektura – Izvrstan dizajn daje vam sve što je potrebno u najmanjim prostorima

Što biste zapravo definirali kao izvrstan dizajn? Po meni, manje se radi o izgledu nego o osjećaju življenja. Kome trebaju arhitekti koji dizajniraju kutije lijepog izgleda koje nikada ne bi živjeli u sebi?

Izvrstan dizajn daje vam sve što vam je potrebno na najmanjem prostoru. Dakle, naravno, morate potrošiti i manje novca. Prva faza je optimizacija tlocrta. Možete smanjiti prostor za cirkulaciju i integrirati debele zidove i nepotrebne podne daske u korisno područje.

Moderna arhitektura – što biste zapravo definirali kao izvrstan dizajn?

1. Arhitektura i dizajn

2. Uloga daske

3. Otvoreni stambeni prostori

4. Optimalan plan stana

Pretvorite dvoranu u stambeni prostor koji je poseban za vas

moderna arhitektura hodnik hodnik drveni namještaj ikona zidna dekoracija

Razgovarajmo sada konkretnije o podnoj ploči. Po mom mišljenju, to nikada ne bi trebao biti uski, mračni put između dvije različite prostorije. Hodnik mora iskoristiti najbolje od raspoloživog prostora i biti dizajniran da bude vrlo praktičan.

Postoje dva učinkovita pristupa za koja ja znam: Možete potpuno ukloniti prolaz ili ga opremiti funkcijama dnevne sobe.

 Ako ne možete ukloniti dasku, učinite je upotrebljivom i praktičnom

moderna arhitektura hodnik polica za namještaj od drveta

Sobu možete uključiti u područje cirkulacije preostalih soba. Ako ih otvorite jedan drugom, daska kao takva je suvišna. U gore prikazanom primjeru dnevna soba i blagovaonica su kombinirane. Na taj je način sada prevladana potreba za dvoranom.

Otvoreni, veliki prostor čini da kuća izgleda veća

moderna arhitektura hodnik drvenim namještajem dnevni boravak

Otvoreni prostor ne radi svugdje. Mnogi ljudi više vole formalno razdvajanje glavnih prostorija u svojim domovima. Naravno da je to sasvim u redu. U konačnici, vaš dom je VAŠ!

Međutim, možda biste mogli provesti neko vrijeme razmišljajući o ugodnijem dizajnu.

Ovdje vidimo primjer tlocrta s puno slobode kretanja. Kupac je došao, htio je povećati svoju kuću s malo novca. Ima i određenih problema s građevinskom dozvolom.

Tlocrt stana s puno prostora za cirkulaciju

moderna arhitektura hodnik hodnik drveni namještaj nacrt plana

Uklanjanje podnih obloga iz vašeg doma uštedjelo mu je mnogo brige i novca. Na ovom dijagramu možete vidjeti prostor za cirkulaciju u narančastoj boji i životni prostor u plavoj boji. Opća površina stana je 261 četvornih metara, a oko 85 njih dodijeljeno je podnim pločama. 32% je očito previše!

Ovdje vidimo još jedan idejni tlocrt. Ovo je kuća s četiri kupaonice i četiri spavaće sobe. Opća površina iznosi 233 četvorna metra, od čega je 11 četvornih metara dodijeljeno prolazima. Samo 4%! To je ono što ja nazivam optimalnim planom stana!

Ovako izgleda optimalni plan stana

moderna arhitektura hodnik hodnik drveni namještaj skica nacrt

Pa postavimo si opet pitanje: zašto imamo daske? Ponekad jednostavno nemaš izbora. Trebate samo prolaz između različitih prostorija. No, nije li moguće i u ovom slučaju dodijeliti drugu funkciju hodniku? Ima li možda mjesta za mali kutak za čitanje ili praktičnu policu za knjige?

Postoji mnogo pametnih i kreativnih izbora koji vaš životni prostor mogu povećati

moderna arhitektura hodnik drvenim namještajem spavaća soba