Kuće na Mjesecu i na Marsu mogle bi biti napravljene od gljiva

Buduće kuće na Mjesecu i Marsu, kao i dijelovi njihovog namještaja, mogli bi se gotovo u potpunosti sastojati od gljiva. Da NASA-in projekt za Myko-Architektur trenutno istražuje mogućnosti gljiva kao održivije alternative metalu, plastici i staklu. Gljive bi mogle rasti oko već uspostavljene skele jednostavno dodavanjem vode.

Kuće na Mjesecu i Marsu mogle bi biti izrađene od korijena micelija gljiva u staklu

Mogu li se buduće kuće na Mjesecu i Marsu napraviti od gljiva??

Ideja i glavni cilj projekta temelje se na podzemnim nitima koje čine glavni dio gljive. Takozvani micelij može se sam razmnožavati i popravljati. Stoga je to potencijalno rješenje za učinkovitu izgradnju prostora.

“Trenutno su tradicionalni koncepti staništa za Mars poput kornjače – nosimo svoj dom na leđima – pouzdan plan, ali s velikim troškovima energije”, rekla je Lynn Rothschild, vodeća istraživačica projekta, u priopćenju za javnost. “Umjesto toga, možemo koristiti micelij da sami uzgajamo ova staništa kad tamo stignemo.”

Stanište bi izgledalo kao troslojna kupola sastavljena od vanjskog sloja leda. Drugi sloj bi se sastojao od cijanobakterija. Oni bi mogli koristiti sunce koje sja kroz led i vodu u ledu za fotosintezu. Taj bi sloj potom generirao kisik za konačni sloj, koji se sastoji od micelija.

Micelijska stolica nakon dva tjedna rasta. Sljedeći korak je proces pečenja koji rezultira čistim i funkcionalnim komadom namještaja

Kuće na Mjesecu i Marsu mogle bi biti izrađene od stolica sa gljivama

Organski sjenila napravljena od gljiva

Kuće na Mjesecu i Marsu mogle bi se napraviti od gljiva, abažuri od gljiva

NASA istražuje načine korištenja kuća gljiva na Zemlji

Dok je projekt još u ranoj fazi i fokusira se isključivo na svemir, znanstvenici sada također ispituju mogu li se ove kuće s gljivama koristiti ovdje na zemlji.

“Kad dizajniramo nešto za svemir, možemo eksperimentirati s novim idejama i materijalima mnogo slobodnije nego na Zemlji”, rekao je Rothschild. “I nakon što su ti prototipovi dizajnirani za druge svjetove, možemo ih vratiti u naš.”

Znanstvenici su napravili cigle od micelija, vrtnog otpada i drvne sječke. Ti bi materijali mogli smanjiti ogroman ugljični otisak građevinske industrije ako se koriste umjesto tradicionalnih materijala.

Osim korištenja gljiva kao građevnih materijala, prema NASA -i, postoji i mogućnost korištenja ovih mikroorganizama za filtriranje vode i regulaciju vlage. Osim toga, gljive se čak mogu koristiti za proizvodnju električne energije bez upotrebe fosilnih goriva.

Opeke od micelija, vrtnog otpada i drvne sječke

Kuće na Mjesecu i Marsu mogle su biti izrađene od opeke od drveta i gljiva

Opeke ovog tornja visokog 12 metara izrađene su u potpunosti od kombinacije sjeckanih stabljika kukuruza i micelija

Kuće na Mjesecu i Marsu mogle bi biti napravljene od tornjeva od gljiva od organske opeke