5 poznatih mostova širom svijeta koji jednostavno zapanjuju!

Inženjerska i arhitektonska čuda modernog svijeta

Danas se svi diljem svijeta dive kreativnom talentu brojnih arhitekata i inženjera, čiji genij stvara nove građevinske trendove i arhitektonske stilove i tako zadivljuje cijeli svijet! Inovativne, kreativne ideje i njihova majstorska implementacija izazivaju našu vizualnu percepciju i istodobno potiču našu maštu. Pažnju privlače ne samo impozantne zgrade i njihove izvanredne konstrukcije i veličanstvene fasade, već i brojni spektakularni mostovi. Oni se smatraju prijelazom preko prirodne ili umjetne prepreke, ali se mogu promatrati i kao prijelaz u potpuno drugačiji svijet – svijet čuda inženjeringa! Ovdje izvorne ideje više nisu ograničene u smislu mašte, već se oblikuju!

Most Storseisund ili još uvijek nazvan pijani most

poznati mostovi norveške

Završava li ovdje svijet ili što bi to trebalo značiti??

poznati mostovi

Najduži od sedam mostova na Atlantskom putu nadahnjuje svojim zakrivljenostima koje doprinose njegovom ekstravagantnom i izvanrednom izgledu i obavijaju ga misterijama. Ovaj most u zapadnoj Norveškoj jedan je od najljepših autocesta u Europi, jer njegov luk koji oduzima dah stoljećima šarmira i domaće i turiste! Jednostavno imate osjećaj kao da poznata zemlja završava, a s druge strane nas čeka još neistražen svijet! Storseisund most dugačak 260 m službeno je otvoren 7. srpnja 1989 .; na najvišoj točki nalazi se 23 metra nadmorske visine! Šarmantan prizor otkriva se pred očima vozača i uvlači ih u doživljaj nalik na bajku – po lijepom vremenu ovdje možete vidjeti čak i obične raževe i kitove! Međutim, tijekom grmljavinskih oluja, vožnja mostom predstavlja stvarnu opasnost po život zbog snažnih udara vjetra i visokih vodenih valova!

Poznati mostovi – Nebeski most na otoku Langkawi, Malezija

himmelsbruecke poznati mostovi

Poznati mostovi – nisu za one koji se boje visine!

nebeski most od kojeg zastaje dah

Sky Bridge, izgrađen 2004. godine, uzdiže se 700 metara visoko u planinama Mat Cincang i smatra se pravim inženjerskim čudom suvremenog svijeta – dvostruki parapet izrađen od cijevi od nehrđajućeg čelika i žičane mreže od fine mreže osiguravaju sigurnost pješaka. Do 125 m. Dugačkog i 1,8 m. Širokog mosta lako se može doći gondolom, možete se opustiti na trokutastim platformama i satima uživati ​​u bajkovitom krajoliku. Na ovom slikovitom području isprepletene su tropske prašume i prekrasne idilične plaže – nebeski most osigurava pristup ovom malom raju na zemlji za tisuće posjetitelja!

Značajka duginih voda Banpo mosta

banpo most morsko ulje

Uronite u romantiku mosta Banpo!

binpo most duga

Most Banpo u Seulu magnet je za posjetitelje – ova funkcionalna veza između dvije najveće gradske četvrti nudi nam čarobnu, uzbudljivu predstavu! Most Banpo izgrađen je iznad pješačkog mosta Jamsu, jer je most Jamsu u većini slučajeva poplavljen i zatvoren kada se razina vode podigne. Neobična stvar ovdje je ona instalirana na obje svilene strane mosta Banpo Fontana mjesečeve duge! Ukupno 38 vodenih pumpi i 380 mlaznica čini najduži most na svijetu – cijela konstrukcija duga je 1140 metara! 10.000 LED svjetala stvara atmosferu koja oduzima dah; šareno svjetlo stvara efekt duge kada voda padne. Čini se da su elegantni pokreti vode u strastvenom plesu pod jarkom igrom boja!

Poznati mostovi – raskrižje Magdeburškog plovnog puta

Magdeburški poznati mostovi

Ova nevjerojatna konstrukcija smatra se pravim inženjerskim čudom

vodeni most magdeburg

Sa svojih nevjerojatnih 918 metara, ova građevina služi za prelazak preko kanala Mittelland preko Labe i smatra se najdužim kanalskim mostom na svijetu! Provedba projekta započela je 1905., ali je prekinuta 1942. zbog Drugog svjetskog rata. Nakon završetka rata Magdeburg je ostao unutar granica Njemačke Demokratske Republike. Pod utjecajem Sovjetskog Saveza, križ plovnog puta izgubio je važnost, pa su građevinski radovi nastavljeni tek 1997. godine. U ovaj privlačan, sjajan projekt uloženo je oko 501 milijun eura sve dok most za plovila konačno nije otvoren 2003.!

Henderson Waves ili najviši pješački most u Singapuru

henderson maše poznatim mostovima

Most dug 300 metara daje pješacima priliku da sjednu na jednu od brojnih klupa i potpuno se opuste

noćni pogled na Henderson

Ova kolosalna konstrukcija impresionira svojom visinom od 36 metara i nudi svim pješacima jedinstveno iskustvo – jednostavno lebdeći zrakom! Most povezuje dva najljepša i najpopularnija parka u glavnom gradu koji se ekonomski i kulturno brzo razvija. Jedna je od brojnih atrakcija Singapura i smatra se znakom industrijskog napretka. Sastoji se od sedam metalnih cilindara koji idu gore -dolje baš poput vodenih valova. Zapravo, one su opremljene klupama za umorne pješake – odavde se pruža spektakularan pogled na okolicu!

Poznati mostovi – Storseisund most ljulja se poput pijanca

poznati mostovi pijani most

poznati mostovi norveška storseisundet

Vožnja mostom ponekad može biti toliko ekstremna da se često naziva adrenalinom

poznati mostovi u zapadnoj Norveškoj

Poznati mostovi – Nebeski most u Maleziji daje pješacima priliku da se dive veličanstvenosti prirode odozgo

nebeski most malezija

Spektakularna panorama usred prirode

poznati mostovi ekstravagantni

Poznati mostovi – Značajka vode poziva vas na ples

banpo most

seoul water feature duga

Raskrižje Magdeburškog plovnog puta

most vodenog kanala Magdeburg

kanal magdeburškog vodenog mosta

Singapur i Hendersonovi valovi

 henderson

Poznati mostovi – Čak je i rasvjeta na mostu inženjersko čudo

plovni most

valovi most

auruhen most

poznati mostovi u Singapuru